مترجم: امین حسین پور
منبع:راسخون




 

سیگار کشیدن باعث بروز بدخیمی در سلول‌های سالم می‌شود. شروع عادت سیگار کشیدن آسان ولی کنار گذاشتن آن بسیار دشوار است. شکی نیست افراد سیگاری احتمال ابتلا به انواع مختلف سرطان را در خود افزایش می‌دهند. تعداد افراد سیگاری هر روز بیشتر می‌شود و افزایش تعداد افراد سیگاری در کشو‌رهای مختلف جای نگرای دارد. زمان آن رسیده است که افراد سیگاری را از بیماری‌های مرتبط با سیگار کشیدن مطلع کنیم. در این مقاله به بحث درباره‌ی سرطان‌های مرتبط با سیگار کشیدن می‌پردازیم.
تنباکوی موجود در سیگار بدن را به طور مستقیم در معرض مواد سرطان‌زای مختلف قرار می‌دهد. تنباکو ماده‌ای سرطان‌زا است و مصرف آن به هر شکل باعث بروز تأثیرات سرطانی می‌شود.

سرطان ریه

حرف زدن درباره‌ی سیگار کشیدن با نادیده گرفتن سرطان مانند برگزاری همایش درباره‌ی سیستم خورشیدی بدون اشاره به خورشید است. این بدین خاطر است که سرطان ریه شایع‌ترین پیامد سیگار کشیدن طولانی مدت است. سیگار کشیدن مکرر به تدریج سلامت‌ ریه‌ها را تخریب می‌کند. ظرفیت ریه‌ها برای نفس کشیدن با قرارگیری در معرض تنباکو کاهش می‌یابد. عفونت‌های ریوی که با مشکل در تنفس همراه هستند در میان افراد سیگاری شایع می‌باشند. همچنین، تحقیقات نشان می‌دهند که افراد سیگاری نسبت به افراد غیر سیگاری دو برابر بیشتر در معرض ابتلا به سرطان ریه قرار دارند. اگر چه عوامل مختلفی می‌توانند باعث بروز سرطان ریه شوند ولی، سیگار کشیدن از علل اصلی ابتلا به این بیماری به شمار می‌رود.

سرطان روده‌ی بزرگ

سرطان روده‌ی بزرگ نیز جزء دسته‌ی سرطان‌های مرتبط با سیگار کشیدن قرار می‌گیرد. تحقیقات اثبات کرده‌اند که سیگار کشیدن طولانی مدت خطر ابتلا به سرطان روده‌ی بزرگ را افزایش می‌دهد. هر چه فرد تعداد سیگار بیشتری در روز مصرف کند، خطر ابتلا به سرطان روده‌ی بزرگ به همان مقدار افزایش خواهد یافت. دود سیگار حاوی مواد سرطان‌زا است که قسمت‌های مختلف بدن را تحت تأثیر قرار می‌دهند و روده‌ی بزرگ نیز از این قاعده مستثنی نیست. قرارگیری در معرض دود سیگار همچنین ممکن است باعث بزرگ شدن پلیپ شود. تحقیقات نشان می‌دهند که با افزایش اندازه‌ی پلیپ احتمال بدخیم شدن آن نیز افزایش پیدا می‌کند.

سرطان پانکراس

بروز سرطان پانکراس نیز به سیگار کشیدن نسبت داده می‌شود. داده‌های جمع‌ آوری شده از منابع معتبر نشان می‌دهند که تعداد زیادی از بیماران مبتلا به سرطان پانکراس سیگاری هستند.

سرطان حفره‌ی دهان

سرطان حفره‌ی دهان کسی که سیگار می‌کشد را نیز مورد حمله قرار می‌دهد. تحقیقات اخیر نشان می‌دهند که تقریباً سالانه تنها 2000 نفر در نیویورک به سرطان حفره‌ی دهان مبتلا می‌شوند. سیگار کشیدن و مصرف الکل در 4ر3 موارد ابتلا به سرطان حفره‌ی دهان نقش دارند. سیگار کشیدن ممکن است باعث ایجاد زخم‌های سرطانی در حفره‌ی دهان شود.

سرطان کلیه

سرطان کلیه یکی دیگر از بیماری‌هایی است که به علت سیگار کشیدن بروز می‌کند. کلیه‌ها ممکن است در معرض عوامل سرطان‌زای موجود در سیگار قرار بگیرند. این می‌تواند خطر ابتلا به سرطان کلیه را افزایش دهد. بنابراین، افراد سیگاری نسبت به افراد غیر سیگاری در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان کلیه قرار دارند.

سرطان مثانه

دستگاه ادراری نیز ممکن است تحت تأثیر اثرات سرطان‌زای سیگار کشیدن قرار بگیرد. سیگار کشیدن همچنین خطر ابتلا به سرطان مثانه را افزایش می‌دهد. این ممکن است به خاطر مخلوط شدن مواد سرطان‌زا با ادرار اتفاق بیافتد. از آنجایی که ادرار قبل از تخلیه در مثانه جمع می‌شود، احتمال تشکیل سلول‌های سرطانی در مثانه وجود دارد. 50 درصد افراد مبتلا به سرطان مثانه به خاطر سیگار کشیدن به این بیماری مبتلا می‌شوند. سرطان مثانه به طور معمول با دفع ادرار مکرر و دردناک و خون در ادرار همراه است.

سرطان دهانه‌ی رحم

تحقیقات نشان می‌دهند که بین سرطان دهانه‌ی رحم و سیگار کشیدن ارتباط وجود دارد. پزشکان همچنین بر این باورند که زنان با سیگار کشیدن احتمال ابتلا به سرطان دهانه‌ی رحم را افزایش می‌دهند. بدن در دهانه‌ی رحم با کمک سلول‌های لانگرهانس با عوامل بیماری‌زا مبارزه می‌کند. مواد شیمیایی موجود در تنباکو به این سلول‌ها آسیب می‌زند و باعث مختل شدن ایمنی می‌شود. در زنان سیگاری اگر فرد مبتلا به عفونت ویروس HPV نوع 16 ، 17 یا 31 باشد، احتمال بروز سرطان دهانه‌ی رحم به طور قابل توجهی بالاست.

سرطان مری

مری گلو را به معده متصل می‌کند. تحقیقات نشان می‌دهند که رابطه‌ی قوی میان سیگار کشیدن و سرطان مری وجود دارد. مشکل در بلع غذا ، سوزش سر دل و وجود خون در استفراغ برخی از علایم سرطان مری هستند.

سرطان سینه

تحقیقات جدید نشان می‌دهند که سرطان سینه به طور قابل توجهی با سیگار کشیدن ارتباط دارد. سرطان سینه شایع‌ترین نوع سرطان در زنان است. احتمال بروز سرطان سینه در زنانی که سیگار کشیدن را از سنین پایین آغاز می‌کنند بالاتر است. در تخقیقات مشاهده شده است که سیگار کشیدن در میان زنان غیر چاق آن‌ها را نسبت به زنان چاقی که سیگار می‌کشند در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان سینه قرار می‌دهد.
تحقیقات اخیر نشان می‌دهند که حتی یک بار سیگار کشیدن می‌تواند تأثیر منفی بر روی ژن‌ها داشته باشد و باعث ایجاد جهش‌های ژنتیکی شود. با توجه به تحت تأثیر قرار گرفتن اندام‌های مختلف بدن، بهتر است عادت سیگار کشیدن را ترک کنیم و اصلاً آن را شروع کنیم. خوشگذرانی موقتی به قیمت از دست دادن سلامتی معامله‌ی منصفانه‌ای نیست. سیگار کشیدن را همین حالا ترک کنیم!